به گزارش مشرق، حادثه انفجار بامداد روز گذشته در فرودگاه «المزه» در نزدیکی دمشق، پایتخت سوریه، طبق اعلام منابع رسمی در این کشور، ناشی از اتصال سیم برق در انبار مهمات بوده است. در حالیکه برخی منابع این انفجار را ناشی از حمله اسرائیل میدانند؛ موضوعی که تاکنون تلآویو رسما یا به صورت رسانهای این خبر را تأیید یا رد نکرده است. اگر شایعات مبنی بر دست داشتن اسرائیل در این انفجار صحت داشته باشد این بدان معناست که این رژیم با این اقدام میخواهد به روسیه، ترکیه و ایران فشار وارد کند تا نیروهای ایرانی را از سوریه اخراج کنند امری که در سایه تحولات کنونی در سوریه امکانپذیر نیست.
بیشتر بخوانید:
اولویتهای عملیاتی در ادلب و رایزنیها در تهران
افزون بر این، برای اسرائیل این امر مشخص شد که تمامی نقشهها و شرطبندیهایش در سوریه بیثمر مانده است؛ چرا که تهدید، ارعاب، حملات هوایی و گامهای دیپلماتیک برای دستیابی به «چیزی» در سرزمین شام با شکستهای قابل توجهی همراه گشته است. آنگونه که «سمدار یبری تحلیلگر مسائل خاورمیانهای در روزنامه «یدیعوت آحارونوت» به نقل از منابع سیاسی و امنیتی، که آنها را بلندپایه نامیده است، نوشت اسرائیل از نزدیک تحولات اخیر در سرزمین شام را رصد و همراهی میکند همچنین مقامهای این رژیم اهتمام ویژهای به نشست سهجانبه تهران، که جمعه آینده با حضور «ولادیمیر پوتین»، «رجب طیب اردوغان» و «حسن روحانی» روسای جمهور روسیه، ترکیه و ایران برگزار خواهد شد، دارند. اهمیت این نشست از آن رو است که تصمیم سهجانبه بر این است که هیچگونه کنفرانسی بعد از این دیدار برگزار نمیشود. از سوی دیگر، تلآویو معتقد است که سرنوشت ادلب در نشست تهران مشخص خواهد شد.
بیری به نقل از همان منابع افزود، ارکان رژیم اشغالگر به روسیه دل خوش کردهاند از آن جهت که روابط بین ولادیمیر پوتین و «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر بسیا مستحکم است و موید این مقوله این است که طرفین طی 3 سال اخیر هفت بار دیدار دوجانبه در مسکو داشتهاند همچنانکه پیامهای دیپلماتیک میانشان از طریق فرستادهها رد و بدل میشود. این تحلیلگر اسرائیلی در عین حال تأکید کرد که به رغم درخواست تلآویو، روسیه به اخراج کردن نیروهای ایرانی از سوریه متعهد نشده است. گزارشهای رسانهای که مدعی شدهاند مسکو وعده دور کردن ایران از حدود 100 کیلومتری مرزها با اراضی اشغالی را داده، با تاییدیه طرف روسی همراه نشده است علاوه بر این، استقرار نیروهای ایرانی در فاصله 100 کیلومتری از مرزها، هرگز مانع از آن نمیشود که ایران از موشکهای دوربُرد و بسیار دقیق جهت هدف قرار دادن اهداف اسرائیل در عمق، منع شود.
به نوشته این تحلیلگر، رجب طیب اردوغان، که علیه اسرائیل خصومت دارد و بارها به نتانیاهو تاخته است، نمیتوان بر آن تکیه کرد، و لذا تنها گریزگاه اسرائیل، در سایه کمرنگ شدن مداخله آمریکا، روسها هستند. این در حالیست که طبق گفته منابع مذکور، اولا دغدغه نخست روسها قبل از هر چیزی تثبیت کردن جایگاهشان در سوریه است، در وهله دوم اینکه روسها بسیار تأکید دارند روابط استراتژیک و مستحکم خود با ایران را حفظ کند تا در سایه جنگ اقتصادی وحشتناکی، که «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا علیه ترکیه راه انداخته است، محور جدیدی با مشارکت مسکو، تهران و آنکارا ایجاد کند.
منابع امنیتی و سیاسی در تلآویو میگویند اقدام روسیه به ارسال زیردریاییها و کشتیهای جنگی در اواخر هفته گذشته به سواحل سوریه از تحولی عظیم در عرصه سوریه خبر میدهد؛ چرا که روسها این اقدام را بعد از تهدید تروئیکای غربی یعنی آمریکا، انگلیس و فرانسه به بمباران سوریه در صورت استفاده این کشور از تسلیحات شیمیایی علیه تروریستها در ادلب، صورت دادند، و آنها این نمایش را با هدف طولانیتر کردن جنگ در سوریه به راه میاندازند.